E-mail: webmaster@alb-ung.no

Albania

Albania, eller Republikken Albania, er et land som ligger på Balkan-halvøya ved Middelhavet. Landet grenser til Montenegro, Kosovo, Makedonia og Hellas. Albania er et vakkert land som fortsatt er lite berørt av turisme sammenlignet med sine naboer Montenegro og Hellas.

Et strengt kommunistisk styre opphørte i 1991 og det er først nå som turistnæringen begynner å vokse. Her finner man unike attraksjoner, storslåtte fjell, bortglemte arkeologiske perler og landsbyer hvor tiden har stått på stedet hvil.

Området som Albania dekker i dag var tidligere en del av de romerske provinsene Dalmatia (det sørlige Illyricum), Makedonia og Moesia. Albania som vi kjenner det i dag, ble uavhengig etter Det Osmanske rikets kollaps i Europa, tett etterfulgt av Balkankrigene. Landet ble invadert av Italia i 1939 som en del av andre verdenskrig, og av Tyskland i 1943. Albania ble en kommunistisk folkerepublikk i 1946 som styrte frem til 1991.

Landskap og natur

De dinariske alper strekker seg fra nord på Balkan til Nord-Albania og avløses av de fordømte fjellene. Store deler av fjellandskapet i Albania er ubebodd og vanskelig å nå, men fjellene Theth & Valbonë har populære turområder. Turen mellom Valbona og Theth er spesielt populær og tar fem til seks timer. Løypa begynner noen kilometer sør for Valbona, og ifølge mange som reiser hit er denne turen et av de store høydepunktene.

Befolkning og religion

95 % av befolkningen er albanere, og landet har også en greske, makedonske, vlacher og romanske minoriteter. Språket er albansk sammen med gresk, sistnevnte hovedsakelig brukt av den greske minoriteten. I Kosovo bor det en større del kosovo-albanere.

Flertallet av Albanias befolkning er muslimer og en liten del er ortodokse kristne og romersk-katolske. Religion var forbudt fra slutten av 60-tallet frem til folkerepublikkens sammenbrudd.

Albania som reisemål

Albania er det landet man bør besøke før masseturismen gjør sitt inntog. Lonely Planet kåret Albania på toppen av lista over land du bør besøke. Fra å være en lukket stat i kommunismens navn frem til 1990, har middelhavslandet for alvor satt seg som mål å få fart på turistnæringen. Landet er vakkert og enda “uoppdaget”, og dermed – du gjettet riktig – billig.

Her finnes det milevis av de vakreste strendene man kan tenke seg med flotte klippeformasjoner og asurblått hav. Man kan finne helt isolerte små strandperler. Om man ønsker en rolig ferie med kvalitetstid på øde og idylliske strender, er Albania et perfekt reisemål.

Naturen, landets rike historie, mytologien, kvaliteten og prisene på mat og drikke blir til sammen noe helt unikt. For de som er interesserte i kultur og historie er det mye å hente her. Gjirokastra er en by som står på UNESCOs verdensarvliste, og Berati er en borgby med masse trange og trivelige gater. Matkulturen er heller ingenting å skorte på – råvarene er kortreiste, osten kommer fra de lokale geitene og fisken er dagsfersk. Man finner nydelige restauranter med sjel som serverer fantastisk sjømat og drikke for en drøy hundrelapp. Tirana er byen med flest antall barer per capita i verden. Albanere er et gjestfritt og åpent folkeslag, og er svært begeistret for turister.